Book of Abstracts

Secţiunea Istorie şi Relaţii Internaţionale
Premiul 1: Leria Arhire (RISE, anul 3), Diplomaţia neoficială. Călătoriile reginei Maria la Paris şi Londra în 1919 (coord. prof. dr. Arthur Tuluş)
Rezumat: Lucrarea explică la modul general termenul de diplomație neoficială, precum și rolul femeii în diplomație, prezentând practicile diplomatice ale femeilor la nivel informal. De asemenea, analizează călătoriile reginei Maria la Paris și Londra din 1919 și acțiunile sale, atât din perspectiva diplomației neoficiale, cât și a emancipării feminine.
Premiul 2: Răzvan Cernamoriţi (Istorie, anul 3), Descoperiri prescitice în aria culturii Basarabi (coord. lect. dr. Ovidiu Cotoi)
Rezumat: Lucrarea constă în catalogarea elementelor de tip cimmerian/prescitic descoperite în aria de răspândire a culturii Basarabi, pe teritoriul României. Lucrarea începe cu un scurt capitol introductiv iar apoi sunt enumerate descoperirile, clasificate în funcție de materialul din care au fost făcute.
Premiul 3: Emil Serea (GISCEE, anul 2), Biografia Mitropolitului Iacob Putneanu I – contribuţii ale unui iubitor de neam la propăşirea ţării (coord. prof. dr. Cristian Apetrei)
Rezumat: În perioada stăpânirii fanariote, în Moldova, starea economică, culturală, şi politică era atât de dezastroasă, încât, dacă n-ar fi fost prezent  Mitropolitul Iacob I, care să aducă o îmbunătățire situației, mai toată populația ar fi emigrat în țările din jur. Meritul deplin pe care l-a avut acest ierarh minunat, trebuie, cu siguranță, amintit, pentru că poartă puterea exemplului.
 
Secţiunea Sociologie
Premiul 1: Veronica Laura Chiriac (Resurse Umane, anul 1), Factorii care influenţeaza satisfacţia şi performanţa în muncă (coord. conf. dr. Rariţa Mihail)
Rezumat: Lucrarea prezinta factorii care influenteaza satisfactia si performanta in munca, consecintele insatisfactiei, rolul motivarii pentru atingerea performantelor, relatia dintre trasaturile de personalitate si performanta. Exista o legatura intre performanta in munca si motivatia angajatului, care ne ajuta sa intelegem parcusrul intr-o organizatie.
Premiul 2: Alina Buţă (Resurse Umane, anul 1), Efectele migrației populației asupra comunităților locale (coord. conf. dr. Rariţa Mihail)
Rezumat: În această lucrare urmăresc să evidențiez efectele pe care le implică fenomenul migraționist (efecte economice, culturale, sociale) și cum se manifestă acesta în comunitățile locale (Comuna Blăgești). Fenomenul are o importanță majoră, întrucât migrația este întâlnită la nivel global și a căpătat dimensiuni considerabile, producând dezechilibre economice, sociale, demografice etc. atât asupra indivizilor, cât și asupra țărilor de origine și a celor de destinație.
Premiul 3: Ana-Maria Mohorea (TOAS, anul 1), Consumul de droguri, o problemă socială (coord. lect. dr. Luminiţa Iosif)
Rezumat: Consumul de droguri reprezintă o problemă de maximă importanță și una dintre marile provocări ale umanității, în condițiile în care efectele sale directe și indirecte îl relevă ca pe un fenomen extrem de îngrijorător. Lucrarea de față aduce în prim plan date statistice și situații alarmante, de natură a demonstra progresia în acuitate și actualitate pentru țara noastră a consumului de droguri, motiv pentru care o astfel de luptă devine din ce în ce mai grea. Din păcate, în ciuda progreselor înregistrate în activitatea de prevenire și de combatere a traficului și consumului ilicit de droguri, fenomenul este în creștere, în special în rândul tinerei generații.
 
Secţiunea Resurse Umane
Premiul 1: Roxana Bianca Neamţu (Resurse Umane, anul 3), Resursa umană şi motivaţia muncii (coord. lect. dr. Luminiţa Iosif)
Rezumat: Lucrarea prezintă aspecte despre principala resursă a unei organizații, resursa umană, precum și motivația acesteia. Vor fi prezentate informații despre importanța resursei umane și principiile ce stau la baza managementului resurselor umane, tipologia motivației și principalele teorii motivaționale.
Premiul 2: Teodora Grigore (Resurse Umane, anul 3), Recrutare şi selecţie - Thecon (coord. lect. dr. Luminiţa Iosif)
Rezumat: Lucrarea pe care am realizat-o studiază modul în care se desfășoară procesul de recrutare și selecție în cadrul organizației Thecon din Galați. În acest sens, voi descrie etapele procesului de recrutare și selecție, ce instrumente sunt folosite în cadrul selecției, pe ce platforme se postează anunțurile etc. Pentru a realiza acest de lucru, am susținut un interviu cu responsabilul de recrutare al organizației Thecon.
Premiul 3: Maricela-Aurelia Cercel (Resurse Umane, anul 3), Elemente de recrutare şi selecţie în sistemul penitenciar (coord. lect. dr. Felicia Cordoneanu)
Rezumat: Sistemul penitenciar românesc foloseşte metode de recrutare şi selecţie specifice. Aceasta lucrare prezintă şi analizează aceste procese, fiind evidenţiat specificul acestui sistem, care anual se confruntă cu dificultăţi în ceea ce priveşte recrutarea personalului. Aceste dificultăţi sunt generate de numărul mic de locuri în instituţiile ce şcolarizează personal dar şi de lipsa fondurilor pentru organizarea de concursuri pentru recrutare din sursă externă.
 
Secţiunea Filosofie
Premiul 1: Ionel Boboc (Filosofie, anul 2), Cele patru poveşti pe care ni le spunem despre moarte (coord. lect. dr. Liviu Cocei)
Rezumat: Nemurirea a fost una din preocupările omului din cele mai vechi timpuri. Din momentul în care devenim conștienți de moarte, căutăm moduri în care să o eludăm iar în acest proces am dezvoltat civilizații spectaculoase. Stephen Cave, autorul cărții „Immortality - The Quest to Live Forever and How It Drives Civilization” explică teoria managementului terorii si susține că există de fapt doar patru forme de bază pentru toate poveștile pe care ni le spunem pentru a ne ajuta să facem față fricii de moarte, repetându-se de-a lungul istoriei, cu doar mici variații. Voi explica aceste patru căi care promit nemurirea, dacă aceste narațiuni pot respecta această promisiune și care este concluzia despre modul în care ar trebui să trăim.
Premiul 2: Cristina Mădălina Manole (Filosofie, anul 3), O abordare asupra minţii (coord. prof. dr. Viorel Rotilă)
Rezumat: Lucrarea propune o argumentare sumara a intemeierii legaturii dintre minte / constiinta si creier, urmand empiric o serie de pasi sustinuti de dovezi din stiinta. De asemenea, lucrarea constituie un punct de plecare in construirea unei abordari personale ce vizeaza intelegerea rolului mintii si al constiintei.
Premiul 3: Mihaela Violeta Năstasă (Filosofie, anul 2), Necesitatea eticii în economia post-pandemică (coord. lect. dr. Viviana Ivlampie)
Rezumat: În situații excepționale de stres, de suferințe comunitare prelungite, conduitele morale cu care ne-am obișnuit sunt puse la încercare. Unii oameni rămân consecvenți în felul cum acționează din punct de vedere moral, în aproape orice împrejurare s-ar afla. Alții, deși scrupuloși în condiții normale de trai, acum par a fi mai dispuși să își schimbe codul etic, să îl adapteze noilor provocări.
 
Secţiunea Teologie şi Artă Sacră
Premiul 1: Annemarie Virginia Datcu (TOAS, anul 1), Cultura în Imperiul bizantin în timpul lui Justinian și influența ei în ortodoxia românească – literatura, învățământul și arta (coord. pr. conf. dr. Cristian Gagu)
Rezumat: Cultura bizantină în timpul Binecredinciosului Împărat Iustinian cel Mare are o importanță deosebită în dezvoltarea întregii culturii europene, în general, și a celei românești, în special, manifestându-se în toate domeniile sale: literatură, învățământ, artă; motiv pentru care consider potrivit a fi prezentată aici. Astfel, spre exemplu, nu putem să nu pomenim lucrarea de căpătâi a monahismului răsăritean, Scara lui Ioan Scărarul, sau cele 1000 de condace ale lui Roman Melodul – imnograful tuturor timpurilor, sau ultima colecție de legi, Novellae. De asemenea, menționăm înființarea Arhiepiscopiei Iustiniana Prima, dovadă a dezvoltării ortodoxiei pe meleagurile noastre și, mai ales, pe cei „trei mari părinți capadocieni", ajunși la noi prin intermediul școlii bizantine. Dar și arhitectura românească s- a îmbogățit cu stilul bizantin – biserica Sf. Sofia și cea a Sf. Apostoli din Constantinopol, acestea punându-și amprenta în capodopera lui Basarab I din secolul XIV: biserica domnească Sf. Nicolae din Curtea de Argeș, iar mozaicurile spectaculoase au dat naștere frescei iconografice, punând bazele iconografiei de mai târziu.
Premiul 2: Valentina Tomeci (TOAS, anul 1), Problematica violenței în familie  - cauze, manifestări, remedii (coord. pr. lect. dr. Ovidiu Soare)
Rezumat: Trăim într-o lume în care se promovează valori precum respectul, libertatea, dreptatea, egalitatea, acceptarea celuilalt …. Dar câți dintre noi trăim cu adevărat în virtutea acestor valori? Mulți poartă masca unei aparente moralități. Violența este întâlnită în toate domeniile vieții îndividuale și sociale, intrând în categoria comportamenetelor deviante și, totodată, reprezentând o problemă complexă și dificil de soluționat. Violența asupra femeii din cadrul familiei a devenit subiectul cel mai discutat și cercetat.
Premiul 3: Valerica Balea (TOAS, anul 3), Aducerea Maicii Domnului la Templul din Ierusalim în tradiţia iconografică bizantină (coord. lect. dr. Gina Scarlat)
Rezumat: Această lucrare are ca scop evidenţierea transpunerii relatării despre Intrarea Maicii Domnului în templul din Ierusalim, descrisă în „Protoevanghelia lui Iacob”, şi reflectarea ei în plan artistic în icoanele bizantine. În reprezentările iconografice bizantine ale acestei scene, în prim-plan apar persoanele care compun scena, detaliile rămânând în plan secund.